Möbler
Råd & Tips





Vänd dig alltid till din möbelhandlare, som kan ge dig råd eller hänvisa till specialister. Använd aldrig starka rengöringsmedel eller kemikalier som kan vålla kostnadskrävande reparationer som följd.
Källa: Skandinavisk Päls & Färgeri AB
Fårpäls
Skötsel av tillverkad möbel:
- Vid lätt nedsmutsning: Dammsug, använd klisterrulle eller torka med svamp och ljummet vatten.
- Vid grövre nedsmutsning: Tvätta med svamp och 40 gradigt vatten. Använd ett milt flytande tvättmedel fritt från enzymer, fosfater, peroxider, alkalier och blekmedel.
- Låt lufttorka, utsätt ej skinnet för stark värmekälla.
- Fläckar dränkes in med kallt vatten så fort de uppstår.
Läder
De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då möbeln används, tillförs fett från t.ex. händer och nacke. Rengör och återskyddar man inte lädret regelbundet, löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret där det ansamlas med stora mörka fettfläckar eller färgsläpp som resultat. Var noga med att regelbundet rengöra och återskydda. Det är Du som avgör lädrets livslängd och elegans.
Anilin
Anilinläder är mycket mjukt och smidigt tack vare att det efter garvningsprocessen genomfärgats och någon täckfärg ej lagts på ytan. Endast en tunn transparent finish eller vax har påförts. Utseendet blir djupt och naturligt. Färgskiftningar förekommer och djurets egen struktur, insektsbett, ärr och gödselfläckar lämnas synliga. Anilinläder har därigenom hög komfort och god "andningsförmåga", men är samtidigt känsligare för fläckar. Mycket känsliga anilinläder bör behandlas innan användandet.
Semianilin
Semianilinläder har genomgått samma garvnings- och genomfärgningsprocess som anilinlädret. Därefter har ett mycket tunt skikt av färg och transparent finish påförts för att göra lädret tåligare mot fläckar och nedsmutsning, utan att den mjuka känslan nämnvärt förändrats.
Fårskinn
Maskintvätt på ullprogram 30 grader eller handtvätt. Använd milt schampoo med ph 3,5 – 5,5. Torka hängande eller liggande på galler. Sträck lätt. Skölj av mindre fläckar för hand. Vädra och skaka skinnet.
Massiva material
Massiva material är “levande” material som rör sig med luftfuktighet och årstider.Tänk därför på att inte ställa en möbel i massivt trä tätt intill ett element eller i ett sommarhus där luftfuktigheten ändras hela tiden.En tät vaxduk kan tex göra att träet bara sväller på en sida och kan då ge sprickor i träet.På tex ett matbord märks årstiderna genom att bordet blir bredare med några mm under sommaren för att bli smalare under vintern.Skivan kan ävenböja sig något när luftfuktigheten ökar,men återgåralltid till normalutseende när det blir torrare iluften.
Massivt trä är ett levande material och det är därför viktigt att man handtorkar och behandlar det riktigt.
Allt möbelträ är torkat ner till 7-8% luftfuktighet, vilket motsvarar en relativ luftfuktighet på 40% vid 20°C. Trä rör sig efter luftfuktigheten i omgivningen. Det är därför viktigt att massiva trämöbler står i omgivningar där luftfuktigheten ligger mellan 40-60%. När vintern kommer och det blir frysgrader kan luftfuktigheten falla till under 40%, detta kan påverka trät som krymper en aning, men det utvidgar sig igen när luftfuktigheten stiger.
Trä är en naturprodukt och därför kan det förekomma mindre knastar och färgskillnader i den färdiga produkten.
Mahogni och amerikanskt körsbär mörknar mycket snabbt. Undvik därför att sätta saker på dessa möbler de första 2-3 veckorna eller flytta runt sakerna dagligen.
Vitolja och olja
Stryk jämnt med trasa eller svamp. Låt oljan dra in i en timme, torka av. Låt torka 1 - 2 dygn. Mellanslipa med fint sandpapper vid behov.
OBS! Att använda trasor kan självantända.
Såpflingor kan du köpa i våra butik. Gör så här: 0,5 dl såpflingor 11 dl hett vatten blandas och blir en simmig lösning om det får stå några timmar, använd trasa eller svamp. Skura med borste om bordet blivit mycket smutsigt. Slipa med sandpapper grovlek 400 dagen efter om du vill ha en riktigt len yta. Slipa alltid i träets längdriktning.
Mattor
Fläckguide mattor
- Avlägsna smutsen/fläcken omgående.
- Avlägsna det mesta av fläcken mekaniskt med kniv, borste, radergummi, hushållspapper, svamp eller trasa.
- Bearbeta det nedsmutsade partiet med lämpligt fläckborttagningsmedel (se nedan) utifrån och inåt med rena vita trasor.
- Om möjligt, lägg en vit bomullstrasa mellan matta och golv. Byt om den blir fuktig. Iakttag försiktighet, blöt inte för mycket. Vid behov, upprepa.
- Efter att fläcken avlägsnats, borsta försiktigt. Dammsug när allt är torrt.
Fläckborttagningsmedel
- Vattenlöslig smuts
Blod, bär, frukt, kaffe, ketchup, rödvin, uppkastningar, urin, ägg, öl m fl.
Ljummet vatten
Skumrengöringsmedel för möbler/mattor - Fet smuts
Choklad, matfett, läppstift, olja, skokräm, sot m fl.
Skumtvättmedel
Lacknafta (ventilera väl)
Ev. fläckborttagningsmedel som pasta - Övrigt
Stearin och suddgummi
Kyl, skrapa bort, lacknafta (ventilera väl) - Kulspetspenna
T-röd, citronsyrelösning
Anlita alltid en fackman vid kraftig nedsmutsning
Källa: Textil & Läderlaboratoriet
VÅRDA DIN MATTA RÄTT
Mattans livslängd beror till stor del beror till stor del på den skötsel man ägnar den.En rätt skött matta ger dig glädje unde många år.
Vrid matta då och då, så att den slits jämt över hela ytan.En luggmatta kan bara vridas, medan en vävd matta både kan vändas och vridas.
Använd mattunderlägg för att minska slitage och få ökad komfort.Mattunderlägg är dessutom ett bra halkskydd för alla mattor.
Det är normalt att tuftade mattor luggar av sig mycket i början.Regelbunden dammsugning hjälper.
En ullmatta kräver lite tillsyn. Allt som egentligen behövs för att den ska hålla sig snygg genom åren är att man följer tre grundregler.
1. Dammsug minst en gång i veckan, helst oftare på ställen som slits mycket. Använd alltid planmunstycke. För knutna mattor, avsluta alltid med att dammsuga i luggens riktning.
2. Ta bort fläckar omedelbart.
3. Tvätta ungefär vartannat år, förutsatt att mattan är smutsig.Mattan bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri.
TVÄTTRÅD
Vävda mattor:
Bör lämnas till till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt alternativt kemtvätt.För trasmattor gäller kemtvätt.
Tuftade mattor:
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för plantvätt med skum.
OBS! KEMTVÄTT FÖRSTÖR MATTAN!
Knutna mattor:
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt alternativt kemtvätt.
Vävda och knutna ryor!
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt, alternativt kemtvätt.Skaka mattan regelbundet för att lyfta luggen.
Tuftade ryor:
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för plantvätt med skum.
OBS! KEMTVÄTT FÖRSTÖR MATTAN!
Skaka mattan regelbundet för att lyfta luggen.
Mattor av filt:
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt utan för mycket åverkan på ytan, och torkas luftigt.
Sten
Hoburgsmarmor/Slite kalksten:
- Stenen från södra Gotland, Hoburgsmarmor, är lite gråare än den "gamla" stenen från Slite.
- Hoburgsmarmor har betydligt fler fossiler än stenen från Slite.
- Fossilerna kan se ut som mer eller mindre stora röd/rosa fläckar. Vissa fossiler är kristalliserade och har då en grå/silvrig nyans. Stenen innehåller 50% växtfossiler - 50% djurfossiler.
- Kalkstenen är ca 400 miljoner år gammal. Tidseran kallas Silurtiden.
- Vissa stenar kan ha små urslag. Dessa uppkommer då stenen behandlas med hyvel eller sandslipas. Fossilerna är hårdare än själva stenen och slås då ur vid "tuff" behandling så som hyvling eller slipning.
- Stenen ÄR en naturprodukt. Vi har inga möjligheter att beställa stenar UTAN fossiler eller urslag. Allt beror på råmaterialet. Vissa skikt i berget är det väldigt få fossiler i och vissa skikt ökar fossilmängden. Att vi använder oss just av kalksten på våra möbler beror på att det ingår i vår design.
Designen är också den att det skall vara en lite "råare" yta och att det skall förekomma naturliga inslag i materialet. - Stenen görs ren med gul- eller grönsåpa. Vid veckostädning torkar man hela stenen med en svamp och såplösning, 1 del såpa - 3-4 delar vatten. Har man fått en fläck på stenen, lägg en svamp med såplösning på fläcken och blöt upp den ordentligt. Låt svampen ligga kvar över natten. Skulle fläcken vara kvar, upprepa tills den försvunnit. Vissa fläckar kräver mer arbete! Matfett, olja o.s.v. Tag då diskmedel istället för såpa. Gör på samma sätt som tidigare beskrivet. Avsluta med att torka av skivan ett par gånger med ny såplösning. Diskmedel avfettar och då försvinner skyddet som såpan gett eftersom såpan i sig är lite fet och täpper till porerna i stenen.